Bipolar Times Vse, kar rabiš, je pogum, da pokažeš svetu, kdo si v resnici.

Z novim modelom nad hlapčevstvo avtorjev

09.03.2017 · Objavljeno v Jaka Tomc

Pred sedmimi leti, ko sem ustanovil založbo Manični poet, sem si obljubil, da bom vedno pošten do avtorjev. Čakal sem šest let, da sem obljubo lahko izpolnil. Po šestih letih je namreč na vrata založbe potrkal Borut Marolt in mi v roke predal tekst njegovega prvega romana Kako se znebiti trupla. Roman je takoj postal uspešnica, saj smo šli v ponatis po treh tednih.

Razprodati tristo izvodov se morda res ne sliši kot velikanski podvig, če ga primerjamo z dosežki velikih založb, ki prodajo merijo v tisočih izvodih. A dejstvo je, da je za nas 300 izvodov primerljivo s 5.000 izvodi, ki jih proda denimo Mladinska knjiga, z vso njeno infrastrukturo, ki ji to omogoča. Pa še nekaj je. Upam si trditi, da avtor pri MK dobi za 1.500 prodanih izvodov (recimo, da je to standardna prva naklada) enako, kot dobi pri nas za omenjenih 300. Kako je to mogoče? Ker so avtorji pri nas na prvem mestu in izhajamo iz tega, da morajo dobiti pošten delež od dobička.

Za razliko od fiksnih honorarjev, ki so praviloma vezani na naklado in znašajo okoli 7 %, so honorarji, ki so vezani na dobiček, bolj motivacijski, saj se avtor bolj angažira pri prodaji. Morda se sprašujete, zakaj bi se moral avtor ukvarjati še s prodajo, če pa je to delo založbe. No, knjiga je vendarle njegova in kdo bi jo lahko prodajal bolje kot avtor sam. Konec koncev to počnejo tudi avtorji pri velikih založbah, z neštetimi nastopi na raznih dogodkih. Bistvo pa je drugje. Pri uspešni prodaji je avtor deležen bistveno višjega honorarja. Odvisno od odstotka, boste rekli. Drži. Kaj pa če vam rečem, da pri nas ni avtorja, ki bi dobil manj kot 25 % od dobička?

Naredimo preprost izračun. Recimo, da izdaja 500 izvodov romana stane založbo 2.000 evrov. Ceno romana nastavimo na 15 evrov, kar je v primerjavi z velikimi založbami dokaj malo. Potencialni zaslužek založbe je 7.500 evrov, dobiček 5.500. Avtor je v primeru razprodaje naklade deležen do četrtine dobička ali 1.375 evrov. Seveda je treba upoštevati še davke in prispevke, če avtor ni samozaposlen. Recimo, da dobi ven 750 evrov neto. Ne sliši se veliko, dokler ne uporabimo višjih številk. Recimo, da bi nam uspelo izdati knjigo, pri kateri bi imel avtor 50% delež od dobička, prodali pa bi 2.000 izvodov. Strošek založbe bi bil cca 5.000 evrov (tisk je cenejši pri višjih nakladah), dobiček pa 25.000. Seveda je treba upoštevati, da določen delež knjig proda distributer v knjižnice in knjigarne in pobere provizijo. Pa recimo, da je dobiček tega res uspešnega romana 20.000 evrov. Avtorju pripada 10.000 evrov, po prispevkih kakih 5.500. Katera velika založba lahko reče, da je avtorju izplačala 10.000 evrov za prodanih 2.000 izvodov? Prepričan sem, da ne obstaja.

Ker sem tudi sam avtor, je moje izhodišče preprosto. Avtor mora dobiti pošteno plačilo. Trg je res majhen in številke niso velike, a vseeno je sramotno, da nekdo za uspešnico dobi nekaj tisočakov pa še vsak teden mora biti prisoten na nekem dogodku. Morda s tako mentaliteto nikoli ne bom zgradil velike založbe, z lastnimi knjigarnami in nekaj deset zaposlenimi, a imel bom čisto vest. In to je na koncu dneva najbolj pomembno. Bolj kot milijoni na bančnem računu.

Preberi tudi

One Response to “Z novim modelom nad hlapčevstvo avtorjev”

  1. Tone says:

    Čestitam in podpiram!
    Tone

Oddaj komentar